Міністерство культури та інформаційної політики розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на 21 новий елемент. Третина з них мають відношення до Одеської області. Серед них і фірмовий кулінарний бренд Біляївки — юшка.
Про це повідомляє сайт Біляївка.City .
Юшка — одна із головних кулінарних візитівок міста. Коронна страва на багатті, яку готують, переважно, чоловіки-рибалки. Єдиного рецепту юшки по-біляївськи не існує. Усе, що потрібно, це — риба, овочі й спеції. Але саме у Біляївці та передмісті знають, як приготувати цю оригінальну страву так, щоб вона не перетворилася на рибний суп.
Також до національного списку додали такі елементи нематеріальної спадщини, які представляють Одещину:
- Особливості виконання клезмерської музики Подільського району;
- Різдвяний обряд «Мошу» — обряд чоловічої коляди, який знають у селі Орлівка Ренійської міської громади;
- Метод будівництва «суха кладка» — побутує у селах Загнітків, Олексіївка, Шершенці Кодимської територіальної громади та селі Зоря Саратської ОТГ;
- Культура приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика: Нові Каплани та Василівка Болградського району, селі Семисотка Білгород-Дністровського району;
-
Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки — побутує у місті Біляївка Одеської області.
Источник: Волнорез